Inspiratie

De weg van de meeste weerstand

  • door Lilian Gijsbers

De moeilijkste weg levert de meeste voldoening op

Het is de meest omgekeerde gedachte van allemaal, maar waar ben je het meest trots op in je leven? Het zijn de dingen die je niet van jezelf verwacht had. De dingen die jou verrassen. Goh, ben ik dat? Is me dat gelukt? Dat is iets waar je dan trots op bent. Het onverwachte is hetgeen je het meest prikkelt. Toch is de term "onbekend maakt onbemind" de weg die bij mensen de boventoon voert. "Dat? Oh, nee, dat is niks voor mij…." Herken je dat?

Een eenvoudig voorbeeld

Voor iemand met hoogtevrees is het overwinnen van de hoogste berg super intens. Het beklimmen van die berg is een ware beproeving. Waarom zou je dat dan doen als je hoogtevrees hebt? Maar wat als het gelukt is en de angst wordt bedwongen? Dan sta je met trillende benen bovenaan de berg of je hebt de trappen van een hoge toren weten te trotseren. TROTSEREN... dat woord heeft het al in zich: trots! Je bent trots als je iets overwint. Het voelt goed en het geeft je een boost energie.

Het is een eenvoudig voorbeeld, maar als zo’n primitieve angst overwinnen al zoveel positieve energie opwekt. Wat zou het dan betekenen als je grote angsten kunt overwinnen? Angsten om pijn te lijden, angsten om een relatie aan te gaan of om iemand te verliezen, angsten om iets totaal onverwachts te doen? De angst om je zekerheid te verliezen en je baan op te zeggen als je er niet lekker in je vel zit? Hoe voelt het om al deze angsten te trotseren en gewoon de confrontatie aan te gaan? Ondanks vallen en opstaan, want dat hoort natuurlijk ook nog bij confrontatie…. Maar aan het einde van die zware beproeving, wat zou daar de prijs zijn? Wat zou je ermee winnen?

Totale voldoening. Je hebt iets volbracht waarvan je nooit verwacht had dat je het in je had. Ik denk dat iedereen die dit leest wel een moment uit zijn leven kan opnoemen, waarop hij dit gevoel gekend heeft. Al is het maar dat je voor het eerst alleen met de trein bent gegaan. Het zijn die simpele dingen, waaraan je op dat moment een behoorlijke adrenalinestoot over hebt gehouden. Bij mensen met weinig angst kan dit gevoel bijvoorbeeld bekend zijn van het moment dat je voor het eerst ging duiken naar 12 meter diepte of dat je de eerste sprong met een parachute gemaakt hebt. Iedereen heeft die momenten in zijn leven.

Naarmate je ouder wordt, raak je echter meer vastgeroest. Je hebt het te druk met illusies najagen en je denkt alles wel gezien te hebben. "Voor mij heeft het leven geen verrassingen meer in petto!" Maar ondertussen komen de angsten. Het zijn die rare dingen die telkens weer een rol spelen in je leven. Angst om ziek te worden, je bent bang dat je niet voldoende geld op je rekening hebt staan, je baan is onzeker, je krijgt kinderen en ook daarvoor sta je weer angsten uit, het lijkt wel of je halve leven een aaneenschakeling van angsten is. En nu is de vraag: wat doe je ermee? Hoort het gewoon bij het dagelijks leven en leg je jezelf erbij neer? Of…. Zoek je de angst op en ga je het gevecht aan?

Degene die de angst opzoekt en die zeker niet uit de weg gaat, die overwint en groeit. De confrontatie is moeilijk, zo niet voor sommige mensen zelfs onmogelijk. Maar door klein te beginnen kun je behoorlijk wat bereiken.

In de workshop zet jezelf ik het licht werk ik met methodes, die je helpen om de dieperliggende angsten in je leven boven water te krijgen en vervolgens te bekijken wat je kunt doen om angsten in algemeenheid te trotseren. Iedereen kan het, heb dus geen angst dat het jou niet lukt. Een klein succes is het begin. 

Lees hier meer over de workshop.

Reactie toevoegen