Inspiratie

Wat is energetische therapie?

  • door Lilian Gijsbers

Wat is nou het verschil tussen energetische therapie, healing, reiki, magnetiseren, een paragnost of een medium? Voor mij maakt de naam op het visitekaartje niet zoveel uit, net zo min als de diploma's die aan de muur hangen of de instanties waarbij hij of zij is aangesloten. Wat ik belangrijk vind om te weten van een energetisch therapeut is wat voor iemand het als PERSOON is. En hetzelfde geldt voor een docent die jou de technieken leert. Als de therapeut of de docent "erg goed voelt" is dat voor mij van doorslaggevend belang. Gebruik dus je intuïtie als je iemand om hulp vraagt! Waar mag je bij een energetisch therapeut van goede kwaliteit vanuit gaan? 

Ik ga bij het onderstaande even uit van iemand die energetisch werkt, of deze zichzelf nu healer, reiki master, medium, energetisch therapeut of nog anders noemt. Vaak zit er een overlap in het werk wat al deze disciplines aanbieden. Elk energetisch werker werkt namelijk op een unieke manier, iets wat juist zo mooi is! verwacht geen automonteur, want die zouden overal vergelijkbaar moeten werken. Maar een therapeut heeft altijd een eigen manier, die bij hem of haar past! Als je door je intuïtie naar deze therapeut bent geleid, zal je precies datgene ontvangen wat je nodig hebt! Vertrouw daar vooral op. Laat je jezelf snel door je hoofd leiden? Check dan eens onderstaande checklist om te weten of je op de goede plek zit.

- zonder dat je een heel verhaal hoeft te vertellen weet de therapeut al enkele feiten op te noemen over jouw leven en je gezondheid. Een healer legt de handen vaak direct op een plek waar jij pijn ervaart of een blokkade hebt. Een medium of therapeut zal eerder in woorden benoemen wat er in jouw leven speelt. Hij of zij toont begrip en legt je uit hoe deze thema's bijdragen aan jouw leven en waar je stappen kan nemen om te groeien.

- de therapeut houdt rekening met jouw grenzen in de breedste zin van het woord. Hij of zij geeft jou het gevoel dat jij centraal staat en dringt je geen "verplichtingen" op of zegt jou dat je "iets moet kopen of doen", omdat je anders niet van je probleem afkomt. Weet dat je altijd een vrije wil hebt en dat de ander je niks mag opleggen of aanpraten.

- Na de sessie kan het zijn, dat je even duizelig bent of wat last krijgt van bijvoorbeeld je darmen of huilerig bent. Maar je voelt dat je hier respectvol in wordt gehoord en begeleid. Meestal voel je jezelf na een dag of drie juist beter dan voorheen. Het kan wel zijn dat het wat tijd kost om je met geduld te helpen als jouw probleem diepgeworteld is en een grote complexiteit heeft.

- de therapeut werkt pas echt energetisch, als je in de ruimte of in je lichaam bepaalde sensaties ervaart. In het begin kan dit wat verwarrend zijn, als je er niet aan gewend bent. Voorbeelden van wat je kan voelen: "tintelingen in je lichaam, warme of koude wind, zware voeten, een streling over je haar, alsof iemand je kriebelt, een gevoel van warmte bij je hart, soms zelfs met lichte kloppingen, emoties die zich zomaar aandienen, zoals tranen die vanzelf gaan lopen, soms kan ook een oude angst opeens omhoog komen in het bijzijn van de therapeut. Na een sessie kan je vermoeidheid ervaren, maar ook een euforie, diepe dromen, andere slaappatronen, veranderingen in reacties op je omgeving. Dit zijn normale reacties van het lichaam op de energie.

- de coach of therapeut kan je helpen met spiritueel inzicht over jouw situatie. Zo vind ik het zelf altijd belangrijk om uitleg te geven bij levensvragen met thema's als leven en dood, hoe je zelf contact kan maken met de spirituele wereld, hoe je jouw zelfhelende vermogen kan ontwikkelen en hoe je de lessen om kan zetten in praktische keuzes voor je gezin, gezondheid, werk en relaties. Daar waar nodig wordt doorverwezen naar huisarts of specialist.

- indien de therapeut verbonden is aan een geloof, laat deze jou vrij om een eigen manier van denken en geloven te hebben. Er zal geen regel opgelegd worden om je aan te passen aan de zienswijze van de therapeut. Respect voor en openheid ten aanzien van jouw situatie en/of zienswijze zijn essentieel om je veilig, erkend en gehoord te voelen. Wordt jou iets opgelegd wat niet fijn voelt, kies dan een andere therapeut om je te begeleiden. 

- het is gek om het te moeten noemen, maar iemand wees me erop dat de therapeut LIEFDEVOL moet zijn. Ik vond dit zo vanzelfsprekend, dat ik het niet genoemd had. Maar inderdaad, het is essentieel dat je liefdevol begeleid wordt. 

-Het is belangrijk, dat de therapeut je leert zelf de spirituele wetten eigen te maken, zodat je uiteindelijk verder alleen kan en je de therapeut niet meer nodig hebt. In het kort bedoel ik hiermee: "een goede therapeut houdt je niet langer vast dan nodig is, je wordt niet afhankelijk gemaakt van zijn of haar ondersteuning" Indien het een proces betreft waar trauma verwerking centraal staat kan het natuurlijk wel zo zijn, dat je deze therapeut een langere tijd nodig hebt om tot verwerking te komen. De vertrouwensband is nodig om tot diepgaande heling te komen, maar zal jouw vrijheid als cliënt nooit beperken! De coach of therapeut geeft je desgewenst oefeningen of meditaties mee, zodat je ook aan jezelf kan werken. Belangrijke thema's zijn: "de kracht van intuïtie, vergeving, liefdevol leren loslaten, in jezelf geloven, gebruik maken van je talenten om jouw leven kracht te geven. 

Uiteindelijk zijn de effecten concreet en dat is het allerbelangrijkste. De sessies dienen bij te dragen aan:

- je ervaart rust en balans 

- pijn, verdriet en angsten zijn verzacht of verdwenen (dit kan wel wat tijd in beslag nemen!)

- je hebt meer inzicht in hoe jouw leven je heeft gemaakt tot wie je nu bent en je kan daar stappen door maken,

- in relaties kan je beter grenzen stellen en je hebt een stuk verwerking doorgemaakt van verlies en/of strijd

- er heeft een genezing plaatsgevonden van fysieke, emotionele en/of mentale uitdagingen

- je voelt jezelf "lichter" alsof je ballast hebt losgelaten.

- je staat positiever in je leven en weet dat jij ertoe doet en dat je goed bent zoals je bent

- je bent in staat jouw leven zelf richting te geven en je voelt je daarin "gedragen" door een nieuw WETEN.

 

Het is een hele waslijst, maar ik denk dat je er wel wat mee kan om het zo eens op een rijtje te zien staan. Doe er je voordeel mee. Bij Lilianders bieden we diverse cursussen aan waarin we deze vorm van energetische therapie aanbieden in groepslessen of individueel. Ook organiseren we speciale trance healing avonden, waarbij je kan ervaren wat de helende energie jou kan brengen, voel je welkom om aan te sluiten. En ben je zelf een spiritueel therapeut of healer? Dan ben ik benieuwd of je het ook zo ervaart als ik het hier omschrijf. Ons vak is zo mooi! En wil je jezelf ontwikkelen om deze vorm van werken eigen te maken? Kijk dan eens naar de cursus die je opleidt tot energetisch therapeut, spiritueel coach en energetisch kindercoach

Reactie toevoegen